Disleksi ve Belirtileri

Disleksi dediğimiz rahatsızlık öğrenme konusunda yetersiz kalma rahatsızlığı türlerinden biridir. Ne yazık ki kesin bir nedeni ve tedavisi yoktur. Çoğunlukla zekâsal, işitsel ve görsel bir sorunla beraber seyretmez fakat kişi harfleri ve durumları algılama konusunda tersten algılar.

Disleksi rahatsızlığının fark edilme safhası genel olarak okulun ilk başlama evrelerini kapsar. Bu evrede disleksi, ailelerin ve öğretmenlerin bilgi yetersizliği nedeniyle çoğunlukla zekâ geriliği sanılır fakat bununla uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Yine de hem zeka geriliği hem de disleksinin bir arada bulunabileceği ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.
Disleksi belirtileri nelerdir:

– Birbirine benzeyen bazı harf ve rakamların ters olarak algılanması (6 ile 9, b ile d)

-Bazı harf ve rakamların tersten okunması (18 yerine 81, za yerine az)

-Okuma yaparken sözcüklerin atlanarak okunması
-Yazım ve imla yanlışlarının çok olması
-Yazarken zorlanma
-Yön bulma ve zamanı anlama konusunda problem yaşama
-Bir okuma yaparken, seslendirmede problem yaşama

-Okuma esnasında bazı harflere yabancı kalma
-Seslendirmeyi doğru yapamama
-Hem ses hem de okunuş bakımından birbirine benzeyen kelimeleri ayıramama (az, uz, ez)
-Rakam, işaret ve harfleri ayırt etmede problem yaşama

Bu noktada tüm ebeveynlerimize tavsiyemiz; her tersten yazan ve yukarıda saydığımız problemleri yaşayan çocuk disleksi rahatsızlığından muzdarip değildir. Ayrıca bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin mutlak surette özel ve eğitim almaları gerekmektedir. Disleksi olduğunu düşündüğünüz bir çocuğunuz varsa, onların birtakım testlerden geçmelerini sağlamalısınız. Bu testler; zekâ problemi testi, nöropsikolojik fonksiyonların yerinde olup olmadığına ilişkin testler gibi birçok testi içerir. Tüm bunların en kesin sonucunu psikologlara danışarak alabilir, tedavi ve eğitim için nasıl bir yol izleyeceğinizi sorabilirsiniz.

Yorum yapın