Engelliler için ‘haber okuyup, mail yazan’ bilgisayar yazılımı

CTD yazılım şirketi tarafından geliştirilen sistemle, engelliler bilgisayara sesleriyle komut vererek Türkçe yazı yazdırabiliyor, aynı anda da web sitelerinden ve tarayıcıdan aktarılan her türlü metni de eş zamanlı olarak Türkçe olarak seslendiriyor.

CTD System A.Ş Ar-Ge Müdürü Çetin Çetintürk, “konuşma tanıma” sistemleri üzerine uzun yıllardır Ar-Ge yaptıklarını anlattı.

Genel konuşma tanıma ürünlerinin “Dikte” adıyla bir kaç yıl önce satışa sunulduğunu anımsatan Çetintürk, engelliler için de yazı okuma ve konuşma tanıma sistemleri geliştirdiklerini bildirdi.

“Dikte Özel”in ilk versiyonunda gazi askerlerle çalıştıklarını ve tamamen felçli bir hastanın bilgisayar ve interneti kullanabilmesi üzerine odaklandıklarını anlatan Çetintürk, şunları kaydetti.

“İlk ürünümüzde, bireyler haber yayını yapan internet sitelerini ve diğer tüm siteleri sesli olarak dinleyebiliyor. Tek bir sesli komut, istenen internet sitesini açabiliyor ve ardından tek tek haberlerin okunmasını sağlıyor.

Bu sisteme internet sitesinin alt yapısı uygun olan her türlü web sitesi eklenebiliyor. Bir bakıma bu sistemle görme engelliler, mouse ve klavye kullanamayan bedensel engelliler için bir medya merkezi oluşturduk.

Böylece engellilerimiz, bulundukları yerden sadece sesleriyle tüm internet sitelerini kumanda edebilir hale geldiler.”.

“GÖRME ENGELLİLERE MEKTUP DA OKUYACAK”

Çetintürk, yazılımın yeni versiyonunda, özellikle basılı dokümanların da okunması ve konuşarak bilgisayara yazı yazdırılmasını sağladıklarını bildirdi.

Bu versiyonun basılı doküman okuyucu, ekran okuyucu, medya merkezi, konuşarak yazdırma ve sesli komut kontrol modüllerinden oluştuğunu belirten Çetintürk, “Bu sistem, benim bildiğim kadarıyla dünyada bu kadar modülü bir arada taşıyan ilk entegre çözüm’ dedi.

Çetintürk, şöyle konuştu.

“Engelliler için iki önemli konu var. Doküman oluşturmak ve gelen dokümanların okunması. Bu iki işlevi yapmasını sağladığınızda engellinin çalışma hayatında da dezavantajlarını da azaltmış normal insanlara yakın bir konuma getirmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla onların da iş bulma, üretken olma ve ekonomiye katılma şanslarını arttırıyorsunuz. Engeller için ciddi ekonomik ve sosyal etkileri olabilecek bir proje olduğunu düşünüyoruz.”

Çetin Çetintürk, sistemin yoğun tempoda çalışan normal bireylerin kullanımı için de son derece ideal olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum yapın