Görme Engellilerden Doğaya Destek

Trabzon’da görme engellilerin üretim hayatına katılmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen ‘Görme Engelliler Ekolojik Çanta Üretimi’ projesi kapsamında 15 engelli, ekolojik çanta üreterek doğanın korunmasına destek verecek.

Anadolu Görme Engelliler Derneği, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği ile İŞKUR İl Müdürlüğünün ortaklığıyla hazırlanan projenin Trabzon Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Pratik Kız Sanat Okulunda düzenlenen tanıtım törenine, Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Bahadır, Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu ile çok sayıda davetli ve kursiyer katıldı.

Vali Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, projeyi hazırlayan kurum, kuruluş ve yetkilileri, güzel ve cesaretli adımlarından dolayı tebrik etti.

Engellilerin de en az engelsizler kadar sosyal yaşama ve üretim hayatına katılma hakları olduğunu belirten Kızılcık, ‘Engellilerimiz, ‘acınarak bakılacak değil, toplumda hak ettiğimiz yer, fırsatlar bize verildiğinde kendimizi ifade etme ve üretme hakkını elde etmek istiyoruz’ diyorlar. Engellilerimiz bu projeyle, dünyanın şu anda yüz yüze olduğu temel problemlerin çözümüne dikkati çekiyorlar’ dedi.

Trabzon’da tüm toplum kesimlerinin çevreye daha duyarlı olması için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Kızılcık, ‘Çevremizi gelecek nesillerden emanet aldığımız ve onlara en iyi şekilde teslim edeceğimiz gözüyle bakıp, onu koruyabilmek için çok önemli çalışmalar başlatıldı. Sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve kamunun ortaklaşa uygulamaları ile önemli bir safhaya geldiğimizi de memnuniyetle ifade etmek istiyorum’ diye konuştu.

Vali Kızılcık, engelli vatandaşların ürettiği çevreye uyumlu çantalar marifetiyle hem engelli vatandaşların toplumsal yaşama ve üretim hayatına daha fazla katılmalarının sağlanacağını hem de çevrenin daha az kirleneceğini kaydetti.

– ‘ACINASI BİR TABLO DEĞİL, ALKIŞLANILASI BİR TABLO OLACAK’-

Görme Engelliler Ekolojik Çanta Üretimi Projesi Koordinatörü Yusuf Şafak da kurstan 3’ü işitme, 12’si görme engelli olmak üzere 15 engellinin faydalanacağını belirtti.

Hem dezavantajlı gruplar hem de çevreye katkısı açısından projenin önemli olduğuna dikkati çeken Şafak, ‘Çevre dostu ekolojik çanta kullanımı yaygın hale getirilmeli ve tüketiciler bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bu amaçla insan ve çevre eksenli projemize destek verilmesini istiyoruz’ dedi.

Şafak, engellilerin üretime direkt katılmak istediklerine değinerek, ‘Toplumumuzda maalesef engellilerle ilgili acıma gibi çeşitli davranışlar yaygın. Artık bu tutumdan vazgeçilmeli. Bu tablo acınası bir tablo değil, alkışlanılası bir tablo olacaktır’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve diğer davetliler, işitme ve görme engellilerin bulunduğu üretim yapılan atölyeyi ziyaret etti. Vali Kızılcık, kursiyerlerle bir süre sohbet ederek, bu tür projelere ilişkin isteklerini dinledi.

Yorum yapın