Skolyoz tedavisinde egzersiz ve korse kullanımı

Skolyoz tedavisi üç ana başlıktan oluşur.
Bu başlıklar şu şekilde sıralanmaktadır

1: Egzersiz ve rehabilitasyon uygulamaları
2: Korseler
3: Cerrahi müdahaleler

Biz bu yazımızda “skolyozda egzersiz ve korsenin” önemi üzerinde duracağız.

Skolyozda egzersiz yapmanın önemi

Özellikle 30 derecenin altında eğriliklerde egzersizler skolyoz un artmasına önlemede çok yararladır. Bur da özellikle altı çizilmese gereken durum “skolyoz da egzersiz düzelme yapmaz” sadece var olan skolyoz un ilerlemesini önler.
Bunun yanı sıra kas dokusunun güçlenmesini sağladığı için olası bir cerrahi müdahalede vücudun daha çabuk kendisine gelmesini sağlar.

Skolyoz tedavisinde korsenin önemi
Korseleme konservatif tedavide 100 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır.
Korse tedavisinde amaç “eğriliğin ilerlemesinin önlenmesi” ve “deformitenin düzeltilmesidir.”

Korseleme skolyozun doğal seyrini değiştirerek olumlu yönde gelişme sağlar.
İdiyopatik skolyozda fizyoterapi ve uygun korse tedavisi eğrilikte maksimum düzelme sağlamak için en etkin konservatif tedavi yöntemidir. Özellikle skolyoza özgü egzersiz programları ile 3 boyutlu maksimum etki ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında skolyoz postüründen korunmayı öğretmek ve uygulatmak amaçlanmalıdır. Almanya’da geliştirilmiş ve uygulanmakta olan Scroth skolyoz egzersizleri günümüzde giderek daha yaygın kullanılmaktadır.
Günümüzde korse tedavisindeki en kabul görmüş uygulamalar Rigo sınıflandırılması kullanılarak yapılandırılan özel korselerdir. Konu ile ilgili çalışan çok sayıda uzman, fleksibl skolyoz eğrilik derecesinde %20’nin üzerinde düzeltme sağlandığını göstermiştir.
Almanya’da faaliyet gösteren Asklepios Katherina Scroth Spinal Deformite Rehabilitasyon Merkezi yoğun olarak skolyozun cerrahi dışı tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu merkezde skolyoza özgü yoğun egzersizler (Scoliosis Intensive Rehabilitasyon) ve eğriliğe uygun korseleme yapılmaktadır.

Kaynak

Yorum yapın