Zihinsel engelliler sahnede engel tanımıyor

Televizyon programlarından dernek toplantılarına kadar çeşitli etkinliklerde sahne alan zihinsel engelliler gösteri orkestrası izleyenleri hayran bırakıyor.

Tamamen zihinsel engellilerden oluşan İSÖM Gösteri Sanatları Topluğu üyelerinden kimi Kafkas oyunları oynuyor kimi arya söylüyor. Mehteran, semazen, zeybek, modern dans, halk oyunları, sıra gecesi ise topluğun en çok rağbet gören gösterilerden. Türkiye’de neredeyse gitmedikleri yer kalmayan ekibe yurt dışından da büyük ilgi var. Dev orkestranın eğitmenlerinden İlter Burak Kalay, sanat eğitimiyle engellilerin kendilerine olan güveninin arttığına dikkat çekiyor. Kalay, “Sıkı bir eğitim alıyorlar. İçe kapanık birçok çocuk aldığı eğitimle bu huyundan kurtuldu” diyor.

Sahnede devleşen zihinsel engelliler, aylarca süren meşakkatli bir hazırlık sürecinden geçiyor. Bir engellinin sahneye hazırlanması en az 6 ay sürüyor. Gençler, okuma-yazma bilmedikleri için şarkılar sahneye çıkmadan önce yüzlerce kere tekrar ediliyor. İSÖM Gösteri Sanatları Topluluğu tamamen zihinsel engellilerden oluşuyor. İstanbul’daki İSÖM’e bağlı 20 merkezde 100’e yakın zihinsel engelli sanat eğitimi alıyor. Yeni şeyler öğrendikçe özgüvenleri artan engelliler artık kendi işlerini kendileri yapıyor. Müzik derslerine ilk başladığında anaokulu şarkılarını çekinerek söyleyen Neval Kahraman, şimdi yüzlerce şarkıyı ezbere biliyor. İSÖM’ün Rami Özürlüler Merkezi’nde eğitim gören Neval, son olarak Dünya Kadınlar Günü’nde Orhan Hakalmaz ile düet yaptı. Koray Ayan’ın saldırgan davranışları ise yerini sakinliğe bırakmış. Bulunduğu ortama ayak uydurabilen Koray, zeybek oynuyor, bazen de orkestrayı yönetiyor.

Topluluğun sahneye hazırlanması ise oldukça meşakkatli. 2005’ten beri İSÖM’de öğretmenlik yapan İlter Burak Kalay, “Zihinsel engelliler ama Allah vergisi bir müzik kulakları, ritim duyguları var. Onlarda cevher var biz de bulup işliyoruz.” diyor. İSÖM’deki derslere 2009’da başlayan Erkan Başyıldız da, “Hangi parçayı daha çok seviyorlarsa onu öğretiyoruz. Okuma-yazma problemi yaşandığı için devamlı tekrar yaptırıyoruz.” diye konuşuyor. Perde arkasında hiç kimsenin zorlanmadığını anlatan Başyıldız, gençlerin sahnede profesyonel sanatçı gibi davrandıklarını söylüyor.

Yorum yapın