Elektronik İmza Altyapısı Nasıl Çalışır?

Elektronik imza bir diğer adı ile sayısal imza, elektronik bir veriye eklenen ve kimlik doğrulamak için kullanılan bir veri olmaktadır. Günümüzde internet ve elektronik işlemler hayatımızın her noktasında kullanılmaktadır. Ve artık belge imzaları için bile ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip olan elektronik ortam imzası olan e-imza kullanılmaktadır. Geliştirilen bu sistem yasal bir imza ve kimlik doğrulama sistemi olmaktadır. Elektronik imza kullanmak isteyenler öncelikle elektronik sertifika için bir hizmet sağlayıcıya başvurmalıdır. Başvurulan sertifika hizmet sağlayıcısı, kullanım yapmak istenin kimliğini geçerli belgelerler ile onaylamaktadır. Sertifikanın kaydını hizmet sağlayıcı bir dizin altında toplamaktadır. Kullanıcıya bir gizli anahtar tanımlanır ve bununla kimlik doğrulaması yapılır. Böylece de mesajın bütünlüğü ve inkâr edilemezliği sağlanarak mesaj güven ile karşı tarafa gönderilir.

Elektronik İmzayı Kimler Alabilir

Elektronik imza yasal olarak ıslak imza ile aynı hukuki sonuçlara sahiptir. İki farklı elektronik imza vardır. Bunlardan birisi kurumsal e-imza diğeri ise bireysel e-imza şeklindedir. İsteyen herkes bireysel olarak e-imza başvurusu yapabilmektedir. E-imza almayı düşünen kişi ya da kurumlar BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun belirlediği elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarına başvurabilmektedir. Yalnız e-imza veren kurum olan TUBİTAK sadece kamu çalışanları için e-imza başvurularını kabul etmektedir. E-imza almak isteyenlerin öncelikle kimlik kontrolü yapılmaktadır.   E-imza alan kişiler GİB sistemine ve Özel Entegratör sistemine kayıt olabilmektedir. Bu kontrol noter ile yapılabildiği gibi kurulum adımında da yapılmaktadır. Kurumsal başvuru yapanlarda ise başvuru sözleşmesi ile kontrol yapılmaktadır.

E- İmza Kurulum

E-imza başvurusunu tamamlayan kişi ya da kurumlar kullanım sağlamak için e-imza kurulumunu sağlaması gerekmektedir. E-imza kolaylığı ile işlerini yapmak isteyenler kurulum ile e-imzalarını kullanmaya başlamaktadır. Kurulum ise e-imzanın alındığı firmalara göre değişiklik göstermektedir. Alım işleminden hemen sonra alınan firma ile iletişime geçilerek firmanın yönlendirmeleri ile kurulum işlemi gerçekleşmektedir.

E-İmzanın Kullanıldığı Yerler

E-imza alan kişiler böylece artık belgelerini zaman kullanımından da tasarruf ederek elektronik ortamda güven içinde yapabilmektedir. Kullanıcısı e-imza kolaylığı yaşamaktadır. Kurumlar arası yapılan iletişimlerde, vergi ödemesinde kolaylıkla e-imza kullanılmaktadır. Aynı zamanda internetten ÖSYS, KPSS, YDS gibi sınav başvurusu yapacak olan kişiler de e-imzayı kullanmaktadır. Böylece özellikle ders çalışan öğrenciler için zaman tasarrufu sağlanmaktadır.  Elektronik ortamlarda oy verilirken de e-imza rahatlıkla kullanılmaktadır. Ayrıca sigorta ve sigortacılık ile ilgili işlemler yapılırken e-imza kullanılmaktadır. Sosyal güvenlik uygulamalarında da aynı şekilde e-imzadan faydalanılmaktadır. Ve yine bankacılık işlemleri yapılırken de e-imza kolaylıkla kullanılmaktadır. E-imza birçok farklı alanda kullanılmaktadır ve kullanıcısına kolaylık sağlamaktadır. Özellikle zaman tasarrufu yapmak isteyen kişiler e-imzayı sıkça tercih etmektedir. E-imza ıslak imza ile aynı geçerlilikte olmasına rağmen birkaç alanda ise kullanımı gerçekleşmemektedir. Evlilik, emlak alım ve satımı, veraset ve intikal e-imzanın kullanılamadığı işlemlerden olmaktadır. Bu işlemler için ıslak imza gerekli olmaktadır.

E-İmzanın Faydaları

Elektronik imza sadece bir kişinin kullanımına uygun şekilde oluşturulmaktadır. Böylece imzayı atan kişinin kimlik tespiti yapılmaktadır. E-imza sistemi, güvenli bir sistem olmaktadır. Bu sistemde elektronik ortamda hazırlanan belgelerde bir değişiklik yapılıp yapılmadığı da ortaya çıkmaktadır. Elektronik imza kullanıcıları olan şahıs ya da firmalara birçok kolaylık sağlamaktadır. Kurumların kâğıt, yazıcı ve toner masraflarını azalttığı gibi kargo giderlerini de azaltmaktadır. E-imza, elektronik ortamda yapılan bir işlem olması ile mekân ve zamandan bağımsız olarak çalışmaktadır. Bu sayede kullanan kurum ya da şahıs için zaman tasarrufu sağlamaktadır.

Yorum yapın