Kendine Yetebilmek

Aşırılıklarımızı, ihtiyaçlarımızı, doyum noktamızı, tatmin noktamızı, yanlış ödünlemeleri bilmeliyiz. Hayatımızda yapılan hataların ortak noktasını bilmeliyiz. Hatalarımızdaki ortak noktalar bizim o konudaki eksikliğimizin göstergesidir.

İnsanların onayını almak için değil mantıklı ve gerekli olduğu için bir şeyler yapmaktır. Alışveriş, giyim yeme-içme vb. tüm davranışlarda olduğu gibi. Kendimize yetebilmemiz için öncelikle özgüvenimizin yeteri düzeyde olması gerekir.

Zaten yetebilmek kavramı yeterli olduğunu düşünmek ile ilintilidir. Kendine yetebilmek, özgüvenin olması ile ayın zamanda bireyin kendini tanımasıdır.

Şimdi Kendine Yetebilmek İçin Baştan Alırsak

  • Kendimize yetebilmek için, kendimizi tanımalıyız.
  • Özgüven konusunda kendimize güvenip, özgüveni telkinleşmeliyiz.
  • Kendimizi tanıma çalışmalarında eksiklerimizi fark etmeliyiz. İnanın her öz hesaplaşmamızda yeni bir yönümüzü, yeni bir eksiğimizi fark edebiliriz.
  • Kendine yetebilmek, eksiklerini, zaaflarını, ayin halini almış hataları fark edip, onları tamir etmek ile olur. Şuan bu maddeyi tekrar okuyun. Evet tekrar. Sonra bu maddeden kendiniz için bir şeyler çıkarıp yazmaya başlayın.
  • Kendine yetebilen insan kendisiyle yüzleşendir. Toplumsal onay için değil, toplumsal beğeniler için değil kendisi için yapabilmeli eylemleri, almalı kararları. ( toplum için mi yaşıyorsunuz?)
  • Neleri değiştirebilirsiniz hayatınızda? (Aklınıza neler geldi. Aklınıza gelenler, mutsuz olduğunuz &eksiklik hissettiğiniz noktalardır)
  • Eksiklerimizi hataları bulabildik mi? Şimdi eğer bu yazıyı ciddiye alıp okumadıysanız, baştan başlayın. Kâğıdınız-kaleminiz hazır mı?
  • Listenizde, eksik yönlerinizi, bugüne kadar ki hatalarınızın ortak noktalarınızı yazdınız. Şimdi bu problemler için çözümlerini karşısına yazınız.( İllaki çözüm yok derseniz size bir danışman lazım)
  • Artık sonuca yaklaşıyoruz. Kendine yetebilmek, kendini tanımak, sorunu tespit etmek ve çözümü geliştirmekle başlar.

Genelde kendimize yetebilmeyi başkası ile iletişim kurmamak veya yalnız yaşamak olarak algılarız. Aslında gerçek, insani özellikler çerçevesinde bunu becerebilmektir. Yani insani özelliğimiz toplumla yaşayarak bunu sağlayabilmektir.

Toplumla iç içe olarak kendimize yetebilmeliyiz. Aksi takdirde yalnızlığa sığınmak; problemden kaçmak ve yetersizlik duygusunun göstergesidir.

Yorum yapın