Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı ve Görevleri

Elektronik sertifikaların hizmet sağlayıcıları zaman damgası, elektronik sertifika, elektronik imzayla ilgili hizmetleri veren kamu kuruluşları ve kurumlarıyla özel hukuk veya gerçek tüzel kişileri olarak tanımlanabilir. Hizmet sağlayıcılar da kayıt merkezlerine giderek güvenli bir şekilde elektronik sertifika üretebilmekte ve kullanabilmektedir. Sertifikalar başvuru sahiplerine ulaşmaktadır. Bunlara ek olarak sertifikaların iptalleri ve yenilenme hizmetlerinin, iptal durumları ve sertifikaların yayımlama hizmetleri, zaman damgası hizmetlerini de vermektedir. Kanunlar gereğince ülkemizde elektronik imzaların teknik ve hukuki taraflarıyla uygulanmasına ilişkin esasların düzenlenmesi, faaliyetlerinin denetlenme görevi de Telekomünikasyon Kurumu üzerinden sağlanır. Gerekli denetimler sonrasında ESHS olarak faaliyetlere geçilebilir.

 

Elektronik Sertifika Nedir?

 

Kişilerin kimliklerini ispat etmek için sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, başka kimlik belgeleri gibi elektronik ortamlarda kullanılan elektronik dosyaları ifade eder. X.509 standartlarına uygun şekilde elektronik sertifikalar üretilmektedir. Bu standartlarla uyumlu web tarayıcılara tokenler, akıllı kartlara yüklenilebilir. 5070 sayılı kanuna göre güvenli elektronik imzalar nitelikli sertifikalar kullanılarak oluşturulmaktadır. Elektronik sertifikaların nitelikli olduğu ise nitelikli olduğuna dair ibre olması, elektronik imza oluşturma verilerine karşılık gelen imza doğrulama verileri, sertifika hizmet sağlayıcıların kurulduğu ülke adı ve kimlik bilgileri, sertifikaların seri numaraları, sertifikaların geçerli olduğuna dair başlama ve bitiş zamanları, imza sahiplerine ait kimlik bilgileri gibi bilgiler yer almaktadır.

 

Elektronik Sertifikaların Özellikleri

 

Etkin ve hızlı başvuru adımlarıyla kolaylıkla elektronik sertifikalar alınabilir. Kurulum, başvuru ve kullanma aşamalarında da sorunsuz ücretsiz telefon desteği sağlanmaktadır. Başvuru aşamaları da çağrı merkezleri veya hizmet sağlayıcılardan rahatlıkla alınabilir. Elektronik sertifikalar güçlü, milli ve güvenilir kuruluşların ürünü olmaktadır. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcının görevi de kullanım güvenliği için anlık sertifikaların yanı sıra sertifikaların iptali veya askıya alınması hizmetlerini kesintisiz sağlamaktadır. Sertifika programı seçilmeden öncesinde güvenilir olduğundan da emin olunması gerekir. Elektronik sertifika programında fiyatlar da sertifikalara göre daha pahalı olmaktadır.

 

Elektronik Sertifika Nasıl Alınır?

 

Hizmet sağlayıcılardan uygun rakamlara alabileceğiniz elektronik sertifikalar online programlarla alınabilmektedir. E-sertifika programına katılan kişiler de kişisel veya mesleki gelişim eğitim programına katılarak internet üzerinden eğitim almaktadır. Sertifika programlarına başlanmasından önce kurumların bu avantajı sağladığından emin olunması gerekir. Alınan sertifikaların da yasal olduğundan emin olunmalıdır. Sertifikalarda yer alan mühür ve imzanın da orijinal olması gerekir. İstemcilerden sunuculara bağlantı taleplerinin ulaşması durumunda istemci önce sunucudan gelen SSL sertifikasını doğrulamaktadır. Sertifikaların geçerliğinin de doğrulanması istemcilerin bağlanacağı sunucuya bağlandığından farklı sunucuya yönlendirilmediğinden emin olunması gerekir. Sunucular ve istemciler arasında iletişimin sorunsuz yaşanmasında anahtarların doğru şifrelenmesi de önem taşımaktadır.Sertifikaların doğrulanmasından sonra sunucu ve istemci bağlantı süresince, ikisi arasında iletilen verilerin de şifrelenmesinde anahtarlar kullanılmaktadır. Şifreleme anahtarları üzerinden anlaşılmaktadır. Bu şekilde arada olan kişilerin sunucu ve istemci arasında iletişimleri izlemesi de engellenecektir.

 

Sertifika Hizmet Sağlayıcısının Görevleri

 

Alanında uzman hizmetler veren firmalar hizmet sağlayıcı olarak hizmetlerine devam etmektedir. TÜBİTAK kamu sertifika merkezi kamu çalışanlarına sertifika hizmeti sunar. Müşterilerine daha iyi hizmetler sunmak için firmalar belli saat aralığında çağrı merkezi hizmetlerini de sunmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında da kimlik doğrulamasında elektronik mühür sertifikaları, sertifika durumunda da kurumsal sertifikanın yenilenme başvurusu yapılmaktadır. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları internet üzerinden veri iletişimlerinin gerçekleşmesinde de iletişimde güvenliğin sağlanmasını gerçekleştirmektedir. Firmalarda önemli olansa HTTPS adresi için SSL sertifikanın gerekli olmasıdır. HTTPS sitelerin güvenli olmasını sağlamakta olup güvenli olmayan siteler de SSL sertifikası almak istemektedir. Tescilli bilgilerin de güvenli olması bu sayede gerçekleşmektedir.

Yorum yapın