Güvenli SSL Sertifika Çözümleri

SSL sertifikası web sitelerinin kimliğinin doğrulanmasını sağlayan, şifreli bağlantılar oluşturan dijital sertifikalardır. Web sunucusu ve tarayıcısı arasında şifreli bağlantılar oluşturan güvenlik protokolü SSL Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir. Firmalar ve kurumların kullanıcıların güvenliğini korumak için sitelerine ssl sertifikası alması gerekmektedir. Güvenilir internet kullanımı sağlayan ssl sertifikası suçluların sistemlerde aktarılan bilgileri okuması ve değiştirmesini de engellemektedir. Adres kısmında yer alan URL yanında asma kilit ibaresi varsa bu sitelerin SSL sertifikasıyla korunduğunu ifade eder. SSL protokolü 25 senedir hayatımızda olup çeşitli sürümleri vardır. SSL ardından TLS sürümü ortaya çıkmış olup hala kullanılmaya devam etmektedir.

 

SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?

 

Kullanıcılar ve internet siteleri arasında ki verilere herkesin erişememesi ve bilgilerin okunamamasını sağlamaktadır. Aktarılan verileri daha karmaşıklaştırmak için şifreleme algoritması kullanarak korsanların da gönderilen verileri okumasını engeller.  Veriler arasında adres, isim, kredi kartı numarası, finansal bilgiler de bulunabilir. Sunucu veya tarayıcı SSL sayesinde güvenli hale getirilen sitelere bağlanma girişiminde bulunur. Sunucu veya tarayıcıya web sunucuları SSL sertifikasının kopyasını göndermektedir. Web sunucusu da cevap verirken SSL sertifikasının kopyasını göndermektedir. Sunucu veya tarayıcı SSL sertifikasının da kopyasını göndermektedir. SSL sertifikasına güvenilip güvenilmediğini anlamak için de sertifika kontrol edilir. Sertifikalara güvenilirse web sunuculara bu doğrultudan sinyal gönderilir. Web sunucusu da SSL şifresi olan oturumları başlatmak amacıyla dijital biçimde imzalanan onayla cevap verir. Şifreli veriler sunucu ve tarayıcıyla web sunucusu arasında paylaşılmaktadır. Bu işlem saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir.

 

Güvenli SSL Sertifikası Nasıl Anlaşılır?

 

SSL sertifikalarının ayrıntılarını görmek için tarayıcı kısmından asma kilit simgesine tıklamanız mümkündür. SSL sertifikalarında genellikle sertifikanın düzenlendiği etki alan adı, sertifikaları düzenleyen yetkili, sertifika yetkilisinin dijital bir imzası, sertifikaların düzenlenme ve sona erme zamanı, ortak anahtar kullanımı, sertifikaların alt etki alanları da son derece önemlidir. Web siteleri SSL sertifikasıyla güvenli hale gelmişse URL kısmında HTTPS kısaltması görülmektedir. SSL sertifikası yoksa da secure yani güvenlik anlamında olan HTTPS görülmektedir. URL adresinde yer alan asma kilit simgesi güveni temsil etmekte olup web sitesini ziyaret eden kişilere de güvence vermektedir.

 

SSL Sertifikasının Önemi Nedir?

 

Kullanıcı verilerinin güvenliliğini sağlamak, saldırganların sitenin sahte sürümlerini oluşturmasının önüne geçmek, internet sitesinin sahiplik durumunu doğrulamak, kullanıcılara güven vermek amacıyla internet sitesinin SSL sertifikasına sahip olması gerekmektedir. İnternet siteleri kullanıcıların kredi kartı numarası gibi özel bilgiler girmesini, oturum açmalarını, finansal ve gizli bilgileri görüntülemelerini istediğinde verilerin gizlilik durumunu korumak şarttır. SSL sertifikaları genel anlamda çevrimiçi işlemlerin gizli kalmasını sağlayıp kullanıcılara internet sitelerin gerçek şekilde özel bilgileri paylaşmak için güvenilir olduğunu ispat eder. Şirketlerin kullanımı için önemli olansa SSL sertifikasının gerekli olmasıdır.

 

Güvenli Çevrimiçi Oturumlarda SSL Güvenliğinin Önemi

 

İnternet sitelerinin gizlilik ilkesi okunmalıdır. Bu şekilde verilerin kullanım şekli de öğrenilebilir. Diğer firmalar da verileri nasıl topladığı, verilerle neler yapıldığı konusunda açık davranmaktadır. SSL sertifikasının yanı sıra diğer internet sitelerinin de belli güvenlik standartlarını tamamladığını gösteren rozet veya logolar bulunmaktadır. Sitelerin gerçekliğini kontrol etmek için de telefon numarası veya fiziksel adreslerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu nedenle siber güvenlik riskleri devam ettiğinden kontrol edilmesi gereken SSL sertifikalarının türleri, güvenli internet siteleriyle potansiyel olarak da tehlikeli internet sitelerinin nasıl diğer sitelerden ayrımının yapıldığını öğrenmek internet kullanıcılarının da dolandırıcılıktan kaçması, kişisel verilerini de korumalarını sağlamaktadır.

 

 

Yorum yapın