Elektronik İmza Hangi Belgelerde Kullanılır?

E-imza nerden alınır sorusu son dönemlerin teknoloji gelişmeleriyle herkesin aklına gelen ilk sorulardan olduğu bilinmektedir.  Elektronik imzalar sertifikası ile yetki verilmiş kuruluşlar tarafından verilen sertifikalar kullanılarak imza atma işlemidir. Elektronik verileri imzalamak için kullanılmaktadır. Kimlik doğrulama amacıyla kullanılan verileri de tamamlamayı sağlamaktadır.

Üçüncü tarafların erişime kapalı halde bir bilginin bilgiyi oluşturan kişi tarafından verilen bilgileri bozulmadan imzalanmasını sağlamaktadır. Elektronik imza elektronik ya da benzeri kullanımlarla karakter, harf ya da sembollerden oluşur. Elektronik imza imzalanan belgelere göre farklılık göstermektedir. İçeriğin matematiksel fonksiyonlarından yardım alarak belgelerde imza atmayı sağlar. Matematiksel fonksiyonu farklı olan belgenin elektronik imzası da farklı olduğu bilinmektedir.

Elektronik İmzanın Yasal Geçerliliği Olmayan Alanlar 

 

E-imza giriş metinlerinde bununla ilgili uyarılar yapılmaktadır. Kanunlarca resmî ya da özel olan merasime tabii tuttuğu yasal işlemler ve teminat sözleşmelerinde elektronik imzanın kullanılamadığı bilinmektedir. Yani emlak alım satım, evlilik için başvuru belgeleri ve veraset gibi belgelerde elektronik imza kullanılamamaktadır. Bu tarz belgelere ıslak imza atmak zorunludur. Elektronik imzanız akıllı kart yardımı ile size gönderilmektedir.

Elektronik imzanızı kullanmak için öncelikle sürücünüze elektronik imza yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılımı elektronik imza kartınızla beraber gönderilen CD’de bulabilir ya da hizmet aldığınız firmanın internet sayfasından ulaşabileceğiniz bilinmektedir. Elektronik imza bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu onaylı kuruşlardan kanaması gerekmektedir. Kamu kuruluşlarından herhangi birinde çalışıyorsanız ve elektronik imzayı kurum içerisinde ya da kurumlar arasında kullanacaksınız elektronik imzanızı TÜBİTAK uekae tarafından almanız gerekmektedir.

Elektronik İmza Özellikleri 

 

E-imza örneği elektronik imza ile imzalan belgelere göre değişmektedir. Elektronik imza kimlik doğrulama işlemi olaraktan kullanılmaktadır. Aynı zamanda veri bütünlüğü sağlamaktadır. Elektronik imza ile imzalan belgelerinin onay olmadan ya da yanlışlıkla silinmesini önlemektedir. Belge içerisindeki bilginin silinmesini ya da değiştirilmesini önlediği bilinmektedir.

Kişilerin dijital ortamda yaptığı işlemleri de inkar etmelerinin önüne geçmektedir. Elektronik imza mali mühür olarak kullanılamamaktadır. Bunun sebebi ise elektronik imza gerçek kişilere verilirken mali mühür ise şirketlere verilmektedir. Ancak gerçek kişi şirket sahibi ise elektronik fatura kullanarak elektronik imza atabilmektedir. Tüm elektronik imzaların kullanım başlangıcı ve bitişi için tarihleri vardır. Bu tarihler elektronik imzalara göre farklılık göstermektedir. Ancak bu tarihlerin genel olarak bir ila üç yıl arasında değiştiği bilinmektedir.

Elektronik İmza Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler  

 

E-imza kimler alabilir sorusunun yanıtı kanunlarca belirlenmiştir. Gerçek kişiler ve kurumsal kuruluşlar dışında elektronik imza kullanımı yapılamamaktadır. Kurumsal kuruluşları için ticaret sicil memurluklarından alınan faaliyet belgesi Aslı, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan pasaport, ehliyet ya da kimlik fotokopisi, imza sirkülerinin fotokopisi ve nitelikli elektronik sertifika taahhüt namesi ve başvuru formu belgeleri ile elektronik imza başvurusu yapılmaktadır.

Gerçek kişiler içinse üzerinde TC kimlik numarası bulunan pasaport, ehliyet ya da kimlik fotokopisi ve nitelikli elektronik sertifika taahhüt namesi ve başvuru formu belgeleri ile elektronik imza başvurusu yapılmaktadır. Farklı ülkelerde farklı yasal anlamlar taşımaya da yardımcı olmaktadır.. Elektronik imzanın taklit edilmesinin oldukça zor hatta imkânsız olduğu bilinmektedir.

Elektronik İmzaların Kullanım Alanları  

 

Elektronik imza kanunu ile satış teklifleri, işe alma sözleşmeleri, gizlilik antlaşmaları, çizelgeler, kira ve konut sözleşmeleri, vergi belgeleri, banka formları, sigorta belgeleri, okul formları, izin belgeleri ve model ve ürün sürümleri ile elektronik imza kullanımına izin verilmiştir. Detaylı bilgiye internet sayfalarından ulaşmanız ve kendi elektronik imzanızı oluşturmanız mümkündür.

Yorum yapın